
Διαβήτης: Η σιωπηλή παγκόσμια απειλή
30 Μαρτίου 2025
O Καρκίνος του προστάτη δεν είναι ταμπού
30 Μαρτίου 2025Η τενοντίτιδα του ώμου είναι από τις συχνότερες παθήσεις στο ορθοπαιδικό ιατρείο.
Ο ώμος μας αποτελείται από αρθρώσεις, μυς και τένοντες που όλα μαζί επιτρέπουν την ευρεία κίνηση του άνω άκρου. Επειδή λοιπόν ο ώμος αποτελείται από πολλές διαφορετικές ανατομικές δομές, μπορεί να παρουσιάζει πολλές διαφορετικές παθολογίες. Μία από αυτές είναι η τενοντίτιδα του ώμου ή αλλιώς τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου.
Πρόκειται για μια διαταραχή που προκαλείται από «φλεγμονή» και «ερεθισμό» των τενόντων του ώμου, δηλαδή ενός ή περισσότερων εκ των υπερακανθίου, υπακανθίου, υποπλατίου και ελάσσονων στρόγγυλου, τενόντων.
Η τενοντίτιδα λοιπόν του ώμου μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων, από μικρή ενόχληση έως οξύ και συνεχή πόνο στον ώμο με ταυτόχρονο περιορισμό της κινητικότητάς του.
Τα αίτια της τενοντίτιδας είναι πολλά με συχνότερο την υπέρχρηση κυρίως μετά από δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση πάνω από το επίπεδο του ώμου, όπως το τένις, το βόλεϊ ή το βάψιμο ενός τοίχου. Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην τενοντίτιδα του ώμου είναι η ηλικία. Οι τένοντες υφίστανται φθορά με το πέρασμα του χρόνου, χάνουν την «ελαστικότητα» τους και γίνονται ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Για αυτό και η τενοντίτιδα του ώμου είναι συχνότερη μετά τα 40 έτη ζωής.
Η διάγνωση είναι κλινική, καθώς ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός γνωρίζει δεκάδες τεστ με τα οποία μπορεί να ξεχωρίσει τις παθολογίες του ώμου. Οι ακτινογραφίες, ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία είναι εξετάσεις που μας βοηθούν σε περίπτωση διαγνωστικού διλήμματος.
Θα συμβούλευα λοιπόν οποίον έχει πόνο στον ώμο να επισκεφθεί τον ορθοπαιδικό του για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί ορισμένες φορές ο πόνος στον ώμο μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρδιολογικής ή άλλης πάθησης και να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Δεύτερον, γιατί ο πόνος στον ώμο εφόσον προέρχεται από τενοντίτιδα θεραπεύεται αρκετά εύκολα και ο ασθενής γλιτώνει από την ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή εμφάνιση δυσκαμψίας και τρίτον ο πόνος στον ώμο που διαρκεί για καιρό μπορεί να οφείλεται σε ρήξη των τενόντων, κατάσταση η οποία απαιτεί έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση.
Η θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου περιλαμβάνει φαρμακευτική από του στόματος αγωγή, φυσικοθεραπεία καθώς και ενέσεις οι οποίες γίνονται συνήθως υπακρωμιακά στον ώμο. Ο ορθοπαιδικός αξιολογεί το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τις εξετάσεις ,τη χρονιότητα της τενοντίτιδας καθώς και τις ανάγκες του ασθενούς και εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπεία.
Τέλος σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία, και παρότι δεν υπάρχει άλλο αίτιο πλην της τενοντίτιδας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χειρουργική θεραπεία η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο αρθροσκοπικά.
Κουρκουτάς Κωνσταντίνος MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Επιστμονικά υπεύθυνος στο Inima Lab