
Κιρσοί κάτω άκρων – Φλεβική νόσος
30 Μαρτίου 2025
Τενοντίτιδα του ώμου
30 Μαρτίου 2025Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι αποδίδονται άμεσα στον διαβήτη κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας.
Πρόκειται για μία μεταβολική διαταραχή που εμφανίζεται όταν η γλυκόζη στο αίμα, που ονομάζεται επίσης σάκχαρο, είναι πολύ υψηλή. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά τη γλυκόζη από τα τρόφιμα να εισέλθει στα κύτταρά του οργανισμού για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Μερικές φορές το σώμα δεν παράγει αρκετή (ή καθόλου) ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη. Στην περίπτωση αυτή η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν φτάνει στα κύτταρά του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και διαβήτης κύησης. Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη κάθε μέρα. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Ο διαβήτης τύπος 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη στον πληθυσμό.
Ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται σε ορισμένες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος διαβήτη υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, όσες γυναίκες είχαν διαβήτη κύησης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον διαβήτη τύπου 2. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να πάσχει από διαβήτη χωρίς να έχει γίνει διάγνωση, μερικές φορές ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι στην πραγματικότητα διαβήτης τύπου 2 που δεν είχε διαγνωσθεί νωρίτερα.
Ο διαβήτης είναι συχνότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή. Ο διαβήτης επηρεάζει 1 στα 4 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Περίπου το 90-95% των περιπτώσεων στους ενήλικες είναι διαβήτης τύπου 2.
Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2;
Περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2 υπάρχει σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή υπέρβαρα άτομα. Η σωματική αδράνεια και ορισμένα προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζουν επίσης την πιθανότητα να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2. Περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2 υπάρχουν εάν έχετε προδιαβήτη ή είχατε διαβήτη κύησης όταν ήσασταν έγκυος.
Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να αναπτύξουν τα άτομα με διαβήτη;
Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή γλυκόζη αίματος οδηγεί σε προβλήματα όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική νόσο, προβλήματα στα μάτια, οδοντικές ασθένειες, νευρολογικές βλάβες, προβλήματα στα πόδια
Συμπτώματα
Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα διαβήτη, επισκεφθείτε τον ενδοκρινολόγο- διαβητολόγο σας για να κάνετε έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας:
Μεγάλη δίψα, μεγάλη ποσότητα ούρησης, συχνά την νύχτα, απώλεια βάρους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αίσθημα πείνας, θολή όραση, αίσθημα μεγάλης κούρασης, μουδιασμένα ή μυρμηγκιάζοντα άκρα (χέρια ή πόδια, πληγές που επουλώνονται αργά, περισσότερες λοιμώξεις από ότι συνήθως.
Αλεξάκη Σοφία Ενδοκρινολόγος
Επιστημονικά υπεύθυνη στο Inima Lab