InimaLab

Οδηγίες Προετοιμασίας

Πριν την Αιμοληψία

Για check up (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος) είναι απαραίτητη 10-12 ώρες αποχή από τροφές, αλκοόλ, χυμούς, τσίχλες, καραμέλες κλπ.
Το προηγούμενο βράδυ προτιμάται η λήψη ελαφρού δείπνου με χαμηλά λιπαρά (πχ, σαλάτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρυγανιά)
Το νερό δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα, αντίθετα, συνιστάται ενυδάτωση του οργανισμού από την προηγούμενη ημέρα.
Δεν συνιστάται το κάπνισμα το πρωί πριν την αιμοληψία, επειδή επηρεάζει την αξιοπιστία αποτελεσμάτων (π.χ. γλυκόζη)
Ορμονολογικές εξετάσεις αναπαραγωγής (FSH, LH, E2, κλπ) γίνονται σε καθορισμένες ημέρες του εμμηνορυσιακού κύκλου.
Για ορμονολογικές εξετάσεις απαιτείται νηστεία 2 ωρών (εκτός κορτιζόλης ή ινσουλίνης, όπου ισχύει ό,τι για το check up).
Για ανοσολογικές εξετάσεις απαιτείται νηστεία 2 ωρών.

Λήψη Φαρμάκων πριν από εξετάσεις

Δεν συνιστάται η λήψη φαρμάκων πριν την αιμοληψία, επειδή επηρεάζουν την αξιοπιστία αποτελεσμάτων (π.χ. αντιυπερτασικά, θυρεοειδικά, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά, αντιπηκτικά, κλπ)
Σίδηρος: συνιστάται αποχή 3 ημερών από σίδηρο πριν τον προσδιορισμό αυτού.
Ειδικές εξετάσεις ( κατεχολαμίνες, κλπ) απαιτούν περισσότερες ημέρες αποχής από συγκεκριμένα φάρμακα και τροφές.
Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας.

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για τη μέτρηση των περισσότερων ορμονών.
FSH, LH, Οιστραδιόλη: Η αιμοληψία πραγματοποιείται κατά τη 2η-5η ημέρα του κύκλου ή σύμφωνα με την οδηγία του θεράποντος ιατρού.
Προγεστερόνη: Η αιμοληψία πραγματοποιείται την 21η ημέρα του κύκλου ή σύμφωνα με την οδηγία του θεράποντος ιατρού.
Τεστοστερόνη: Απαιτείται πρωινή αιμοληψία και αποφυγή έντονης άσκησης ή δραστηριότητας πριν τη λήψη.
Δ4 Ανδροστενεδιόνη: Απαιτείται πρωινή αιμοληψία τις πρώτες 5 ημέρες ή τις τελευταίες 15 ημέρες του κύκλου.
Προλακτίνη (PRL): Απαιτείται 8ωρη νηστεία και πρωινή αιμοληψία υπό την προϋπόθεση ότι ο εξεταζόμενος έχει ξυπνήσει 2-3 ώρες πριν. Να αποφεύγονται το stress, η άσκηση, η λήψη οιστρογόνων, αντικαταθλιπτικών και αντιυπερτασικών για 2 ημέρες πριν την αιμοληψία.
β-hCG (β- χοριακή γοναδοτροπίνη): Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τη 2η-3η μέρα μετά την καθυστέρηση της εμμήνου ρύσης.
Θυρεοειδικές Ορμόνες ( Τ3, Τ4,TSH ): Απαιτείται 8ωρη νηστεία και πρωινή αιμοληψία πριν τη λήψη του φαρμάκου για τον θυρεοειδή. Το απλό check-up του θυρεοειδούς μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Παραθορμόνη, Καλσιτονίνη: Απαιτείται 12ωρη νηστεία και πρωινή λήψη αίματος.
ACTH, Αυξητική Ορμόνη: Απαιτείται πρωινή λήψη, όχι stress, νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών.
Κορτιζόλη: Πρωινή λήψη (8:00π.μ.-10:00π.μ.), όχι stress, | Απογευματινή λήψη (16:00-18:00), όχι stress.
Κατεχολαμίνες Πλάσματος (Αδρεναλίνη, Νοραδρεναλίνη, Ντοπαμίνη): Συνιστάται 8ωρη νηστεία, πρωινή αιμοληψία, όχι stress και κάπνισμα. Για 6 ημέρες πριν την εξέταση να αποφεύγονται τα εξής:

Τρόφιμα: Μήλα, μπανάνες ξηροί καρποί, καφές, τσάι, βανίλια και τα τρόφιμα που την περιέχουν (γλυκά, κρέμες, παγωτά, κ.α.)
Φάρμακα: Αντιβιοτικά, Methyl-Dopa, Υδραλαζίνη (η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται μετά από την έγκριση του θεράποντος ιατρού).
Παρατήρηση: Ο εξεταζόμενος παραμένει σε ήρεμη θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την αιμοληψία.
Αλδοστερόνη, Ρενίνη, PRA (σε ύπτια ή όρθια θέση): Συνιστάται 8ωρη νηστεία, πρωινή αιμοληψία, όχι stress και κάπνισμα. Για 2-4 εβδομάδες πριν την εξέταση να αποφεύγονται τα εξής:
Φάρμακα: Διουρητικά, Αντιυπερτασικά, Οιστρογόνα, Στεροειδή, Μη Στεροειδή αντιφλεγμονώδη, licorice. (η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται μετά από την έγκριση του θεράποντος ιατρού).
Παρατήρηση: Για την εξέταση της Αλδοστερόνης, ο εξεταζόμενος ακολουθεί φυσιολογική δίαιτα σε αλάτι (3gr νατρίου ημερησίως).
Διαδικασία λήψης Ύπτιας και Όρθιας Θέσης: Για την Όρθια θέση η αιμοληψία γίνεται αμέσως με την προσέλευση του εξεταζόμενου στο εργαστήριο με την προϋπόθεση ότι έχει σηκωθεί από το κρεβάτι 2 ώρες πριν.
Για την Ύπτια θέση ο εξεταζόμενος παραμένει ξαπλωμένος για τουλάχιστον 1 ώρα πριν την αιμοληψία.
Σεροτονίνη: Ο εξεταζόμενος για 2 ημέρες πριν την εξέταση να αποφεύγει τα εξής:
Τρόφιμα: Ντομάτες, μπανάνες, μελιτζάνες, δαμάσκηνα, κάστανα, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ανανά, ακτινίδια, ροδάκινα, πεπόνι, σταφίδες, καφέ, τσάι, αλκοόλ.
Φάρμακα: Ασπιρίνη, Ηρεμιστικά, Αντικαταθλιπτικά, Glyceryl guaiacolate (συστατικό σε σιρόπι για το βήχα). (Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται μετά από την έγκριση του θεράποντος ιατρού.)
Αντιδιουρητική Ορμόνη (ΑDH): Πρωινή λήψη μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών.
Γαστρίνη: Απαιτείται αυστηρά 12ωρη ολονύχτια νηστεία. Απαγορεύεται το κάπνισμα, το μάσημα τσίχλας. Η λήψη να προηγείται της γαστροσκόπισης. Ινσουλίνη, c Πεπτίδιο: Απαιτείται δίαιτα 8-10 ωρών, ελαφρύ βραδινό γεύμα, όχι οινοπνευματώδη.
PSA: Η εξέταση πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Συνιστάται για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εξέταση αποχή από την εκσπερμάτιση και να μην έχει προηγηθεί ουρολογική εξέταση, κυστεοσκόπιση υπερηχογράφημα προστάτη. Μετά από οξεία προστατίτιδα ο έλεγχος γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Για εξετάσεις ούρων

Γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων: συλλέγουμε τα πρώτα πρωινά ούρα σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που αγοράζουμε από το φαρμακείο. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα και συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης (μισό κυπελάκι είναι αρκετό).
Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 2 ώρες, διαφορετικά είναι απαραίτητη η τοποθέτησή τους στο ψυγείο (4° C.)
Για την καλλιέργεια ούρων: ΔΕΝ παίρνουμε αντιβίωση πριν την εξέταση
Για εξετάσεις ούρων 24ώρου: συλλέγουμε τα ούρα σε αριθμημένο δοχείο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο. Απορρίπτουμε τα πρώτα πρωινά ούρα στην τουαλέτα και ξεκινάμε τη συλλογή όλης της ποσότητας ούρων ως την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα (έτσι συμπληρώνουμε 24 ώρες).
Φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε δροσερό εξωτερικό χώρο ως τη μεταφορά τους στο εργαστήριο.
Αν χρειαστεί και γενική εξέταση ούρων, τότε τα πρώτα πρωινά ούρα της επόμενης ημέρας συλλέγονται σε ξεχωριστό αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: σε ειδικές εξετάσεις (κατεχολαμίνες, κορτιζόλη, κλπ) απαιτείται ειδικό συντηρητικό. Καλέστε μας για οδηγίες.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για τις περισσότερες εξετάσεις πηκτικότητας.
INR- Χρόνος Προθρομβίνης: Απαιτείται πρωινή αιμοληψία πριν την λήψη των αντιπηκτικών φαρμάκων.
Ηπαρίνη(Anti- Xa): Η αιμοληψία διενεργείται 4 ώρες μετά την υποδόρια χορήγηση του φαρμάκου.
Άμεση Εξέταση και Καλλιέργεια Δέρματος, Τριχών και Ονύχων για Μύκητες
Να αποφεύγονται τα αντισηπτικά, οι αντιμυκητισιακές κρέμες, οι πούδρες, οι λάκες για τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήψη του δείγματος.
Να αποφεύγεται το βάψιμο των νυχιών τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την εξέταση.
Να έχετε σταματήσει τυχόν αντιμυκητισιακή θεραπεία με χάπια 3 μήνες πριν την καλλιέργεια.

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ (3 ΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Διαδικασία συλλογής των δειγμάτων:
Ο ασθενής παραλαμβάνει από το εργαστήριο 3 ουροσυλλέκτες με περιεχόμενο συγκεκριμένη ποσότητα καθαρού οινοπνεύματος. Ο ασθενής συλλέγει τα ούρα της “δεύτερης ούρησης” (τα ούρα πρέπει να έχουν παραμείνει στην κύστη τρεις ώρες περίπου).
Αφήνει λίγα ούρα στην αρχή να τρέξουν στην τουαλέτα και μετά γεμίζει μέχρι «τη μέση» του ουροσυλλέκτη. Το δείγμα τοποθετείται στο ψυγείο (Δείγμα πρώτης μέρας). Το ίδιο γίνεται και τη δεύτερη και την τρίτη μέρα (Δείγμα δεύτερης και δείγμα τρίτης ημέρας). Και τα τρία δείγματα έρχονται στο διαγνωστικό κέντρο στο τέλος της τρίτης συλλογής.
Παρατηρήσεις:
Αν ο ασθενής έχει δυσκολία να κρατήσει τα ούρα για 3 ώρες στην κύστη, μπορεί να φέρει ούρα που έχουν μείνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κύστη του. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση ζητήστε να μιλήσετε με τον Ιατρό ή το παραϊατρικό προσωπικό της Μονάδας.

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΤΥΕΛΩΝ (3 ΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Διαδικασία συλλογής των δειγμάτων:
Ο ασθενής παραλαμβάνει από το εργαστήριο 3 ουροσυλλέκτες με περιεχόμενο συγκεκριμένη ποσότητα καθαρού οινοπνεύματος. Ο ασθενής ξεπλένει καλά τη στοματική κοιλότητα με νερό, πριν τη συλλογή του δείγματος.
Ο ασθενής πρέπει να τοποθετήσει στον ουροσυλλέκτη πτύελα, τα οποία προέρχονται από βαθιά απόχρεμψη. Το δείγμα τοποθετείται στο ψυγείο (Δείγμα πρώτης ημέρας). Το ίδιο γίνεται τη δεύτερη και την τρίτη μέρα (Δείγμα δεύτερης και δείγμα τρίτης ημέρας). Και τα τρία δείγματα έρχονται στο διαγνωστικό κέντρο στο τέλος της τρίτης συλλογής.

Εξετάσεις κολπικού/τραχηλικού εκκρίματος

Αποφεύγουμε το πλύσιμο της γεννητικής περιοχής, τη σεξουαλική επαφή και τη χρήση κολπικών φαρμάκων ή αντισηπτικών τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εξέταση.
Η λήψη του κολπικού εκκρίματος μπορεί να γίνει είτε από τον γυναικολόγο σας είτε από το εργαστήριό μας με ραντεβού.

Εξετάσεις σπέρματος

Σπερμοδιάγραμμα: απαιτείται αποχή από σεξουαλική επαφή για 3-4 εικοσιτετράωρα. Αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ. Γίνεται σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό και στέγνωμα με καθαρή πετσέτα. Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο (ουροσυλλέκτης) με τη μέθοδο του αυνανισμού. Προσοχή να συλλέγεται όλη η ποσότητα. Τους χειμερινούς μήνες τυλίγετε εξωτερικά το κύπελλο με πανί και το μεταφέρετε στο εργαστήριο προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε διάστημα το πολύ μισής ώρας από τη λήψη.
Καλλιέργεια σπέρματος: η προετοιμασία και συλλογή γίνεται όπως και για το σπερμοδιάγραμμα. Η μεταφορά του πρέπει να γίνει άμεσα.

Καμπύλη σακχάρου

Για 2-3 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες), ενώ την ημέρα της εξέτασης προσέρχεται κατόπιν 12ωρης νηστείας.
Αρχικά, γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν χορηγείται στον ασθενή ειδικό ρόφημα πορτοκαλάδας με 75 gr γλυκόζης που πρέπει να καταναλώσει το αργότερο σε 10 λεπτά. Στη συνέχεια γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου σε 30΄, 60΄, 90΄, 120΄, 150΄, 180΄, 240΄, ανάλογα με τις οδηγίες του παραπέμποντα ιατρού.

Γιατι να επιλέξετε το πολυϊατρείο της inimalab?